Friday, September 4, 2009

Fritata Italia

Jangan terkejut dengan nama yang gempak ni. Macam wowww gitu namanya. Resipi dari Indonesia. Sebab tu la bahasanya gitu (walaupon tak berapa nak paham, terpaksa la buat2 paham). Buat separuh adunan. Juri jemputan tak bertauliah, si Ariff suka sangat. Gambar tak meriahuolls langsung. Bila la org tu nak kasik present camera yang canggih. Canon G10 pon cukup ler (sempat lagik tu buat ayat seposen..huhu)
Fritata Italia
by Fatimah Bahalwan

Bahan:
100gr bawang Bombay, cincang
5 bj bawang putih, cincang
100gr paprika merah, cincang
300gr smoked chicken, cincang
1 sdt lada hitam1 sdt garam
1 sdt chicken powder
12 btr telur2 sdm parsley, cincang
50 gr keju parut
5 sdm minyak goreng
Cara membuatnya:
panaskan minyak goreng, tumis bawang putih hingga harum, tambahkan bawang Bombay, aduk rata. Masukan smoked chicken, lada hitam, garam dan chickcen powder. Aduk rata. Matikan api.
Dalam wadah lain, kocok lepas telur, tambahkan keju parut dan parsley cincang. Sisihkan
Siapkan cetakan muffin, beri adonan tumis separohnya. Tuangi adonan telur hingga penuh.
Panggang dalam oven suhu 200’C, hingga matang.

No comments: